TUINEN VAN HERMAN DE VRIES
Kunstenaar en bioloog herman de vries schrijft zijn naam zonder hoofdletters omdat hij meent dat er geen hiërarchie tussen dingen bestaat. Daarom gaat hij er ook vanuit dat kunst niets kan betekenen voor de natuur, maar dat natuur kunst in zichzelf is. de vries: “Mijn tuinen sluiten aan bij de al aanwezige tuinen. Het zijn kleine botanische verzamelingen waarin je kan vergelijken én verschillen en overeenkomsten kan waarnemen. Het gaat om de zintuiglijkheid, vooral om het ervaren van geuren en de poëzie die daar van uitgaat.”
De drie tuinen van de vries
Drie tuinen van de vries zijn in Diepenheim aangelegd:
wintertuin
Door de beplanting met struiken die veelal in de tweede helft van de winter bloeien, zoals de vele hamamelissen (toverhazelaars), is deze tuin juist in de winter op z’n mooist.
seringentuin
Bijna alle botanische seringen zijn hier vertegenwoordigd. De struiken zijn voornamelijk uitgekozen op geur.
vlindertuin
Tuin met buddleja’s (vlinderstruiken) die op verschillende tijden bloeien. Voor de vlinderrupsen zijn er een brandnetelveldje en een vuilboom.
De tuinen liggen naast elkaar, aan het Broenshof in Diepenheim.
Herman de Vries is ook de schepper van ‘de waterlelies’ het Monument voor Gustav Theodor Fechner, een waterlelievijver in de gracht van voormalig havezate Peckedam.
Bron en meer informatie
Website