DIEPENHEIMSE SCHUTTERIJ

DIEPENHEIMSE SCHUTTERIJ

 

De Diepenheimse Schutterij is in 1923 opgericht en telt op dit moment  1200 leden.

Vertier voor de bevolking, daarvoor zette de vereniging zich in.

Hiermee kwamen de organisatie van een kermis en traditionele volksspelen tot stand.

In vroegere tijden werd het Schuttersfeest altijd bij plaatselijke horecabedrijven gevierd.

‘De Pol’, ‘Oudelaar’ en ‘Roelofsen’ vormden tot 1980 het decor van de traditie die nog steeds voortduurt.

 

Vanaf 1980 zijn de activiteiten uitgegroeid tot het Jeugdschuttersfeest en het driedaagse evenement in het laatste weekend van september.

Alles vindt plaats in en rond de feesttent aan de Borculoseweg, van traditionele volksspelen voor leden tot een spetterend programma voor iedereen die wel van een feestje houdt.

 

Bron en meer informatie
Website

Bij onderstaande video-filmpje:

Traditionele rondgang van de Schutterij Diepenheim langs de havezaten Nijenhuis, Huis te Diepenheim en Warmelo.

Het uitrukken van de Diepenheimse Schutterij staat bijgeschreven op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. 

In de Middeleeuwen was het de taak van schutterijen om de kastelen te beschermen. In Diepenheim ontstonden afzonderlijke schutterijen voor de diverse kastelen. Tradities zoals het Schuttersfeest met koningsschieten, dateren uit die tijd. De schutterijen rukten uit naar één kasteel waar het feest plaatsvond. Toen in de negentiende eeuw de beschermfunctie verdween, werden de schutterijen samengevoegd. Sinds 1923 vindt de traditie in de huidige vorm plaats in Diepenheim. Ieder jaar op de laatste zaterdagmiddag van september rukt de Diepenheimse Schutterij uit. De schutters trekken dan in een optocht langs het oude gemeentehuis van de voormalige gemeente Diepenheim en de particulier bewoonde kastelen het Nijenhuis, Huis Diepenheim en Warmelo. De stoet wordt nog steeds ontvangen door de bewoners van de kastelen om de historische band met de Schutterij te bevestigen. Aan de tocht van circa vijf kilometer doen ook Harmonie Diepenheim, dansgroep de Stedeker Krummels en de Landelijke Rijvereniging mee. Er is een centrale rol voor het schutterskoningspaar en het jeugdschutterskoningspaar.