SCHUTTERIJ DIEPENHEIM

'het Uitrukken van de Diepenheimse Schutterij staat bijgeschreven op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland'  

De Diepenheimse Schutterij is in 1923 opgericht en telt op dit moment ruim 1100 leden. Vertier voor de bevolking, daarvoor zette de vereniging zich in. Hiermee kwamen de organisatie van een kermis en traditionele volksspelen tot stand. In vroegere tijden werd het Schuttersfeest altijd bij plaatselijke horecabedrijven gevierd. ‘De Pol’, ‘Oudelaar’ en ‘Roelofsen’ vormden tot 1980 het decor van de traditie die nog steeds voortduurt.

 

Vanaf 1980 zijn de activiteiten uitgegroeid tot het Jeugdschuttersfeest en het driedaagse evenement in het laatste weekend van september. Alles vindt plaats in en rond de feesttent aan de Borculoseweg, van traditionele volksspelen voor leden tot een spetterend programma voor iedereen die wel van een feestje houdt.

 

Het uitrukken van de Diepenheimse Schutterij omvat drie onderdelen: een week voor het eigenlijke feest de aankondiging van het uitrukken, dan op de dag zelf de optocht langs het oude gemeentehuis en de drie kastelen en ten slotte het hoogtepunt, de volksspelen. De aankondiging wordt gedaan door Klepperderk, de stadsomroeper, en de bestuursleden van de Schutterij, onder begeleiding van tamboers en het dweilorkest ‘De Kleppers’. Zij maken een rondgang door Diepenheim om de inwoners uit te nodigen voor het feest een week later. De optocht en het volksfeest vinden altijd plaats op de zaterdagmiddag van het laatste volle weekend van september. De optocht bestaat uit officieren, vele anderen met een specifieke functie, het schutterskoningspaar en het jeugdkoningspaar, allen in traditionele kostuums. Verder nemen de Harmonie Diepenheim, de Stedeker Krummels en de Landelijke Rijvereniging deel aan de optocht. Piassen hebben een speciale rol in het geheel. Zij worden gespeeld door ongetrouwde jongemannen. Hun kleding wijkt af van die van de andere leden en hun handen en gezicht zijn zwart gemaakt. De piassen hebben het aloude recht om tijdens de optocht ongehuwde meisjes zwart te maken. De optocht trekt langs het oude gemeentehuis en de drie bewoonde kastelen. Op het gemeentehuis wordt de optocht ontvangen door het college van burgemeester en wethouders en in de kastelen door de bewoners. De koningsparen worden door de kapitein voorgesteld aan de bewoners van de kastelen en ontvangen geschenken. De optocht trekt ten slotte naar het feestterrein, waar de volksspelen plaatsvinden. Deze bestaan uit het koningsschieten voor de mannen, het vogelgooien voor de vrouwen, het kuipsteken en de stoelendans. De winnaars van het koningsschieten en het vogelgooien vormen het nieuwe schutterskoningspaar, dat het jaar erop meegaat met de optocht.

Bron en meer informatie

Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland en de Website van de Schutterij Diepenheim

Belangstelling? Zie onderstaand een greep uit onze uitgebreide foto-collectie.

Klik op het onderstaande overzicht en je zult aangenaam verrast zijn!